ΕΛΔΥΚ - ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΝΕ

Υποψήφιοι ΕΛΔΥΚαριοι καλώς ήλθατε στο blog μου.


Το blog αυτό δημιουργήθηκε από έναν ΕΛΔΥΚαριο που ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο έχοντας ζήσει από μέσα την ζωή στην ΕΛΔΥΚ, χωρίς ψέματα και υπερβολές..
Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι ούτε όπως τα παρουσιάζει το κλιμάκιο του ΓΕΣ που θα έρθει ή έχει ήδη έλθει να σας μιλήσει για τα πλεονεκτήματα που έχει η θητεία στο νησί αλλά ούτε τόσο μαύρα όσο τα παρουσιάζουν κάποιοι παλαιότεροι ΕΛΔΥΚαριοι.. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση..
Live NetBet com Καταρχήν να ξέρετε πως όπως και στα τάγματα στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο το πόσο "μαύρο" είναι ένα στρατόπεδο εξαρτάται ΠΑΝΤΟΤΕ από τον εκάστοτε διοικητή που μπορεί να βρίσκεται στην "εξουσία" εκείνη την περίοδο.
Όποιος θέλει να κάνει μία θητεία μες την λούφα και χωρίς αγγαρείες καλύτερα να βάλει το "βύσμα" του και να μην πάει στο νησί .Όποιος γουστάρει στρατιωτική και σοβαρή εκπαίδευση τότε η ΕΛΔΥΚ είναι η μετάθεση που πρέπει να πάρει..







Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ 
Ερχόμενος στο νησί την πρώτη μέρα θα σας χωρίσουν έξω από το αεροδρόμιο στα τρία τάγματα που υπάρχουν στην Κύπρο, δηλαδή στο 1ο Μ/Μηχανοκίνητο) ΤΠ (τάγμα πεζικού), στο 2ο Μ/Κ ΤΠ και στο Σύνταγμα, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της Λευκωσίας ,όποτε αν έχετε φιλαράκια που έρχεστε μαζί από το κέντρο είναι πολύ δύσκολο να είστε στο ίδιο τάγμα.Αμέσως μετά τον διαχωρισμό θα σας εφοδιάσουν με κάρτες ΣΙΤΑΒΟΝΤΑ κάτι αντίστοιχο με την vodafone δηλαδή (συμφέρει να κάνετε κλήσεις προς Ελλάδα σε σταθερά τηλέφωνα και όχι σε κινητά) και θα ξεκινήσετε με τα λεωφορεία για τα στρατόπεδα.Φτάνοντας στο τάγμα θα είναι από τις πιο κουραστικές μέρες της θητείας σας αφού θα σας χωρίσουν σε Λόχους,είναι ο 1ος,2ος,3ος,ΛΥΤ(λόχος υποστηρίξεως) και ΛΔ (λόχος διοικήσεως), θα είστε συνέχεια στο τρέξιμο ,για συνεντεύξεις σε διοικητή του Λόχου σε διοικητή Τάγματος ,σε γιατρούς κτλ.. Ενδιάμεσα θα υπάρχει το σχετικό ψαχτήρι τον πραγμάτων σας από τους παλιούς οπότε μην πάρετε πράγματα που απαγορεύονται μαζί σας γιατί θα σας τα πάρουν, το κινητό με την κάμερα καλό θα ήταν να το κρύψετε κάπου πάνω σας για να μην το εντοπίσουν αν σας πάρουν χαμπάρι είναι 10 μέρες φυλακή!!Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι ισχύει το παλιός-νέος στην ΕΛΔΥΚ οπότε τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες θα έχετε τους παλιούς πάνω από το κεφάλι σας να σας πρήζουν σε λογικά πλαίσια πάντοτε μυστικό είναι να κάνεις ότι σου ζητηθεί χωρίς να δημιουργείς κόντρες μα την παλιότερη ΕΣΣΟ για να περάσεις ζωή και κότα!!Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται εβδομάδα προσαρμογής ή όπως την λένε οι παλιοί "εβδομάδα αγάπης" όπου δεν κάνετε καμία υπηρεσία και βγαίνετε εξοδούχοι κάθε μέρα για να γνωρίσετε την Κύπρο.Μέτα την εβδομάδα προσαρμογής αρχίζουν οι υπηρεσίες. Να ξέρετε ότι στη ΕΛΔΥΚ δεν υπάρχουν ΕΠΟΠ οπότε τις υπηρεσίες της βγάζει ένας παλιός στρατιώτης με βαθμό δεκανέα ο οποίος εκτελεί χρέη ΕΠΙΛΟΧΙΑ ο όποιος διαλέγεται από τον αμέσως προηγούμενο επιλοχία που επαναπατρίζεται και πρέπει να αφήσει κάποιον άλλο στη θέση του .Γι αυτό αν έχετε ένδειξη ΥΒ (υποψήφιος βαθμοφόρος) τότε θα γίνεται δεκανέας και αν είστε σωστοί, δεν δημιουργείτε φασαρίες και γενικά έχετε μια αξιοπρεπή μέχρι τότε συμπεριφορά ίσως να διαλέξει εσάς για επιλοχία που σημαίνει όχι υπηρεσίες και γενικά πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον απλό στρατιώτη, δεκανέα. Βέβαια χρέη επιλοχία σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ασκήσει κι ένας απλός στρατιώτης.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Οι υπηρεσίες εξαρτώνται από τον επιλοχία και από τα άτομα που απαρτίζουν τον Λόχο ,συνήθως σαν νέοι θα κάνετε 3ο και 4ο νούμερο και αν είστε τυχεροί μπορεί και δεύτερο κάποιες φορές (σπάνιες).Όλα εξαρτώνται από τον αριθμό των οπλιτών που απαρτίζουν τον Λόχο. Εγώ προσωπικά σαν επιλοχίας έβαζα και τους καινούριους να κάνουν ακόμα και 2ο αλλά και 1ο νούμερο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Ξεκινώντας την ημέρα ξυπνάτε 6:30 και φροντίζετε για την προσωπική σας καθαριότητα (ξύρισμα) αλλά και την καθαριότητα του θαλάμου (σφουγγάρισμα, στρώσιμο κρεβατιών) .Κατόπιν στις 6:45 πηγαίνετε για πρωινό και στις 7:00 ξεκινάνε οι καθαριότητες Λόχου και εξωτερικών χώρων οι οποίες έχουν οριστεί από τον επιλοχία και γίνονται από διαφορετικά άτομα την κάθε ημέρα. Γύρω στις 7:30 πρέπει να είναι ο Λόχος σε άψογη κατάσταση γιατί θα ακολουθήσει επιθεώρηση από τον Λοχαγό ή τους διμοιρίτες, αν και πλέον συνήθως κάθε Παρασκευή γίνεται επιθεώρηση οπότε τις άλλες ημέρες είναι πιο χαλαρά τα πράγματα.Στις 8:00 πρέπει να έχετε μαζευτεί όλοι έξω από το Λόχο όπου θα ακολουθήσει η πρωινή αναφορά του Λόχου και θα φύγετε αμέσως μετά για την αναφορά του τάγματος.Μετά τις αναφορές αν δεν υπάρχει στο πρόγραμμα βολή γίνονται τα Ε.Κ.Ε τα μαθήματα δηλαδή των ειδικοτήτων που θα πάρετε π.χ. πολυβολητης,οδερπας κτλ για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.Μετά τα Ε.Κ.Ε υπάρχει το μεσημεριανό φαγητό γύρω στις 14:00 και μετά λίγος ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση.Να ξέρετε πως Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη υπάρχει απογευματινή εκπαίδευση που σημαίνει ότι 16:00 πρέπει να είναι άπαντες έξω από το λόχο για απογευματινή αναφορά και κατόπιν ακολουθεί εκπαίδευση με οπλασκήσεις και ασκήσεις ακριβείας ή καθαριότητες ή γυμναστική. Μετά από αυτά στις 18:30 όσοι δεν έχουν υπηρεσία είναι ελεύθεροι για την έξοδο τους στη Λευκωσία.

ΕΞΟΔΟΙ
Στην ΕΛΔΥΚ οι υπηρεσίες-έξοδοι θα σας πηγαίνουν "μια-μια" κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της θητείας σας εκτός από τις περιόδους εμπλοκής όπως ονομάζονται, δηλαδή όταν φεύγει μεγάλο μέρος του προσωπικού και δεν υπάρχουν πολλά άτομα για να βγουν οι υπηρεσίες, οι μέρες αυτές είναι σε ΑΔΕΙΕΣ κυρίως όπου αδειάζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Λόχου. Εκείνη την περίοδο μπορεί να σας πηγαίνει και τρεις μέσα - μια έξω στην χειρότερη περίπτωση. Την Τετάρτη και Παρασκευή οι έξοδοι ξεκινάνε από τις 15:00 μέχρι 22:00 ενώ το Σάββατο και Κυριακή 12:00 με 22:00 και 11:00 με 22:00 αντίστοιχα.Κατεβαίνετε στην πόλη της Λευκωσίας με πούλμαν που σας διαθέτει η ΕΛΔΥΚ χωρίς να πληρώσετε εννοείται.

Ε.Κ.Ε
Τα Ε.Κ.Ε είναι τα μαθήματα που γίνονται σε καθημερινή βάση και διαρκούν 4 εβδομάδες. Είναι μαθήματα ειδικοτήτων και συνήθως γίνεται αρκετή καλή δουλεία από τους εκπαιδευτές. Κανονικά η διάρκεια τους είναι από τις 9:00 μέχρι τις 13:00 οπού μαθαίνετε χειρισμό όπλων (δέσιμο- λύσιμο όπλου) από ποια μέρη αποτελείται το όπλο αλλά και διάφορες ιστορίες για την ΕΛΔΥΚ! Γενικά στα Ε.Κ.Ε θα περάσετε πολύ καλά.


Λ.Υ.Β
Τα ΛΥΒ είναι η εκπαίδευση που ακολουθούν οι ΥΒητες για να γίνουν ΔΕΚΑΝΕΙΣ και γίνονται αμέσως μόλις τελειώσουν τα ΕΚΕ και τα παρακολουθούν όσοι στρατιώτες έχουν την ένδειξη ΥΒ (υποψήφιοι βαθμοφόροι). Τα μαθήματα είναι σχετικά επίπονα και κουραστικά αν και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ο εκπαιδευτής.

ΜΙΣΘΟΣ
Ο Στρατιώτης αμείβεται με 250 ευρώ το μήνα ενώ ο Δεκανέας με 330 ευρώ το μήνα τα οποία συνήθως δεν φτάνουν για την ακριβή ζωή της Κύπρου.

ΑΔΕΙΕΣ
Δικαιούστε κατά την διάρκεια της θητείας σας στην Κύπρο 15 μέρες ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ και 12 ημέρες ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΕΙΟΥ. Ενώ δικαιούστε και 3 εισιτήρια πήγαινε-έλα.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΔΥΚ
-ΑΜΟΙΒΗ αφού η θητεία είναι κάτι που κανείς δεν τη θέλει γιατί να μην κερδίζουμε και χρήματα από αυτήν..
-ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
-ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΦΑΓΗΤΟ
-ΚΑΛΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ
-ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΔΥΚ
-ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που συνεπάγεται πολλή λίγη λούφα
-ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ αν η θητεία συμπίπτει το καλοκαίρι τότε πραγματικά θα λιώσετε από την ζέστη.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Γενικά η θητεία στην Κύπρο είναι μια εμπειρία ζωής, προσωπικά μπορεί πολλές φορές να καταριόμουν που ήμουν εκεί αλλά πότε δεν το μετάνιωσα και σίγουρα θα ξαναδιαλεγα να πήγαινα εκεί. Προτιμώ μια θητεία μάχιμη παρά μια θητεία ενός "γιωτά" που δεν ξέρει ούτε το όπλο να πιάσει, χωρίς να σημαίνει ότι είμαι κανένας "στρατόκαβλος".Γενικά για όσους πάτε κοιτάξτε να το ευχαριστηθείτε να τα πηγαίνετε καλά με όλους και θα κάνετε πολύ δυνατές φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή.
ΚΑΛΗ ΘΗΤΕΙΑ!!!!!!

ΝΕΟ!!!
Παρακάτω ακολουθεί email στρατιώτη ΕΛΔΥΚ που μου έστειλε και το δημοσιεύω.. Δώστε μεγάλη προσοχή στο σημείο που αναφέρει πως ένιωσε όταν επαναπατρίστηκε και είδε την κατάσταση που επικρατούσε στα ελληνικά στρατόπεδα, ακόμα δεν μπορείτε να το καταλάβετε αλλά θα το δείτε όταν έρθει η ώρα της επιστροφής στην Ελλάδα!

Από Αργύρη Π. 
καλημέρα κ από μένα! ΕΛΔΥΚ 312, 1ο Μ/Κ.
πολύ καλή η παρουσίαση/αποτύπωση εμπειριών!
παρουσιάστηκα Σπάρτη Αύγουστο, πήγα στο νησί 30/9. απίστευτη ζέστη κ ξηρασία! πηγαίνοντας προς το τάγμα κοιτούσα τα χωράφια κ περίμενα να δω κάπου το Λουκυ Λουκ να κυνηγά τους Ντάλτονς!

όλα σωστά για τις πρώτες μέρες, παλιούς, συμπεριφορά κτλ με ένσταση την ακριβή ζωή, σε λογικά πλαίσια οι τιμές, σε κάποια αγαθά πιο πάνω σε άλλα πιο κάτω, από Ελλάδα.


εγώ ήμουν από τους τυχερούς γιατί μπήκα σε γραφείο, πιο άνετα από επιλοχίας. γλυτώνεις προστριβές κ ώρες ύπνου! βγάλε υπηρεσίες, κανόνισε άδειες (group), ελλείψεις (πχ καθαριστικά) κτλ κτλ

Λόγω ηλικίας, δεν είχα όρεξη να τρέχω από εδώ κ από εκεί, αλλά έκανα 5 βολές,1 νυχτερινή με διόπτρα (τρομερή εμπειρία) ,συμμετείχα σε ΒΟΠ κ προσπάθησα(& κατάφερα) να αποφύγω τα σκηνάκια!

το βασικό στην ΕΛΔΥΚ, εκτός από τη σωστή εκπαίδευση, είναι η ενίσχυση του φρονήματος (καθήκον, ευθύνη κτλ)

στην επιστροφή από την 1η μου έξοδο είδα τον πενταδάκτυλο με την τουρκική σημαία φωτισμένη κ σφίχτηκε η καρδιά μου.

άδειες: το καλό είναι ότι μπορείς να μαζέψεις πολλές τιμητικές, ανάλογα πόσο "σωστός" είσαι ΚΑΙ όχι βυσματίας Η γλείφτης (όπως στην Ελλάδα).

οπότε ανάλογα τις μέρες που έχει μπορεί να ρυθμίσει κ πότε θα παίρνει άδεια, σημαντικός παράγοντας είναι εάν πχ κατά τη θητεία του πέσει Πάσχα /Χριστούγεννα, οπότε θα πάρει κ εορταστική (συνήθως 8μέρες). 
εάν όχι, πέσει σε καλοκαίρι, μπορεί να το ρυθμίσει αυτός πότε θα φεύγει, με μια επιφύλαξη ,εγώ είχα διοικητή ο οποίος (ορθά πράττοντας) με το που έφταναν οι νέοι τους έκλεινε τα 2 απ τα 3 εισιτήρια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να κλείσει φθηνά εισιτήρια, σκέψου ότι το 1ο μου εισιτήρια στοίχισε 190Ε κ το 2ο(είχα εξεταστική Φλεβάρη κ ρύθμισα να φύγω τότε) μόλις 89Ε!
αντιλαμβάνεσαι ότι μιλάμε για σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, αν αναλογιστείς ότι κάθε group (πχ γιορτές) αποτελούνταν από 200άτομα, ανά στρατόπεδο!

αξέχαστο ΤΑΕ! για τους γνωρίζοντες....


τελικά επαναπατρίστηκα ως Λοχίας (τιμητικά) κ επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξενέρωσα τη ζωή μου με το χυμαδιό που επικρατούσε στο στρατόπεδο, κανένας σεβασμός σε στελέχη (λίγα τα άξιζαν !) ,λίγος σεβασμός σε παλιούς.


τα στελέχη του τάγματός μου ήταν αξιόλογα κ μάχιμα, όχι κάτι κηφήνες & γιωτάδες που υπάρχουν διάσπαρτοι στα ελληνικά στρατόπεδα.


κλείνοντας, νιώθω περήφανος κ ιδιαίτερη τιμή που υπηρέτησα στην Κύπρο.


SOS  ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΛΙΚΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ.


ΧΡΗΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

χρησιμα λινκς :
κατεβαστε σε pdf το επίσημο φυλλάδιο του ΓΕΣ για την ελδυκ (τα περισσότερα που λέει δεν ισχύουν να ξέρετε)
http://adf.ly/YJdq5